torsdag 24. april 2008

Første møte med Japan


Da har vi vært i Japan noen timer, og fått sett oss litt rundt. En kunne sikkert si mye om Japan, men en ting er sikkert. De har virkelig system på det meste. Alt fra koffertbæring til bordpådekking er gjennomtenkt før det gjøres. Det er mange systemer, men dette krever også flere ressurser. Dermed blir det en del parsoner som har funksjoner som i Norge ville blitt sett på som unødvendige. Dette er i alle fall vårt inntrykk så langt.

Eksempler på dette er bl.a. 2 personer per busstopp på flyplassen for å sjekke billetter og sortere bagasje. Personer som bar bagasjen for oss opp til rommet (ekte picoloer), gode gammeldagse bensinpumpeoperatører osv. Alt dette vitner om et servicesamfunn. Tjenesten blir mer effektiv, og kunden sparer dermed tid til tross for at kunden nok hadde klart de fleste av oppgaven nevnt over. Uansett er vi utrolig priviligerte som bare kan ta det slik med ro som vi kan, og overlate arbeid til andre. Når det i tillegg er direkte uhøfelig å gi tips, ja da ser vi at det er en helt annen kultur i Norge, og denne må vi bare prøve å tilpasse oss den uken vi skal være her.

På bildet ser en forøvrig oversikten over hotellet vi bor. Link til hotelets hjemmeside finnes i forrige post. Det har altså 47 etasjer, og all verdens ting du kan tenke deg. Det eneste er at utendørsbassenget er stengt. Det er derimot all verdens restauranter, butikker o.l. bare i dette bygget, samt 5000 (?) rom. Vi er fordelt utover etasje 15,17 og 22, men et effektivt heissystem forflytter oss raskt mellom etasjene.

Ingen kommentarer: